Președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, domnul Valentin Calcan a fost prezent vineri, 5 mai, la evenimentul organizat de către Consiliul Județean Dâmbovița: „𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐧𝐨𝐧–𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫”.
Obiectivul general al Anului European al Competențelor este de a promova o mentalitate axată pe recalificare și perfecționare. Scopul este de a stimula competitivitatea întreprinderilor europene și de a crea locuri de muncă de calitate. Concentrarea asupra recalificării și perfecționării ar trebui să contribuie, de asemenea, la eliminarea deficitelor și a lipsei de competențe.
În prezent, peste trei sferturi dintre întreprinderile din Uniunea Europeană raportează dificultăți în găsirea de lucrători cu competențele necesare;
Cele mai recente cifre furnizate de Eurostat sugerează că doar 37 % dintre adulți urmează cursuri de formare în mod frecvent.
4 din 10 adulți și una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispun de competențe digitale de bază. În plus, încă din 2021, existau deficite de personal pentru 28 de ocupații, de la construcții și asistență medicală până la inginerie și IT.
Pentru a încuraja învățarea pe tot parcursul vieții, statele membre au aprobat obiectivele sociale ale Strategiei Europa 2030 conform cărora cel puțin 60 % dintre adulți ar trebui să participe la formare în fiecare an. Acest lucru este, de asemenea, important pentru atingerea obiectivului privind rata de ocupare a forței de muncă de cel puțin 78 % până în 2030.
O forță de muncă bine pregătită determină o mai mare competitivitate a companiilor, implicit o creștere economică și un nivel de trai ridicat.
„Urcați ștacheta cât puteți de mult, pentru că sunteți la vârsta la care puteți s-o faceți. Nu țintiți obiective mici, pentru că nu veți ajunge nici acolo. Țintiți sus! Spuneți <<Vreau să fiu milionar>> poate vă iese, eu vă doresc să vă iasă. Spuneți <<vreau să fiu Președintele României>>. Nu știu, poate vă opriți deputat, senator, fiecare unde vrea. Dar țintiți lucruri mari, ca să puteți ajunge să fiți bucuroși (…) dacă doriți să reușiți, trebuie neapărat să dobândiți și competențe non-formale și, aici, Camera de Comerț Dâmbovița vă poate ajuta. Indiferent de vârstă, treceți pe la noi. Periodic, organizăm fel de fel de cursuri de antreprenoriat din care puteți învăța lucruri extraordinare pe care școala nu vi le va oferi. Și asta pentru că, din păcate, suntem într-o etapă în care școala în România nu produce exact ce are nevoie economia. Și nu produce nu pentru că n-ar vrea, ci fiindcă, pentru multe competențe nu avem nici măcar profesori. Așadar, este foarte important să aveți și activități non-școlare, pentru că acestea vă vor pava drumul în viață. Întotdeauna, când o să mergeți să vă angajeze cineva, o să vă întrebe ce școală ați făcut, iar următoarea întrebare va fi ce știți să faceți (…) cred că cea mai mare competență pe care ar trebui să o aveți este aceea de a avea abilitate de a vinde. Totul se vinde și dacă nu vinzi, nu poți să performezi. Voi când vă veți angaja vă veți vinde cunoștințele, iar angajatorul vi le va plăti sub formă de salariu, așa că imaginea și cunoștințele voastre sunt foarte importante, dar și ceea ce veți face în fiecare zi în afara școli„, a transmis domnul Valentin Calcan, Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.