- La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.
- Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
- Anul 1972 a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm.
#OneEarth – #Un singur Pământ
- este pentru Ziua Mondială a Mediului campania internațională 2022: temă ce implică schimbări profunde în politici și în deciziile noastre pentru a permite o viață mai curată, mai ecologică și mai durabilă, în armonie cu natura.
- Anul 2022 este un an istoric pentru comunitatea internațională de mediu. Anul acesta va marca 50 de ani de la crearea UNEP ca urmare a Conferinței de la Stockholm din 1972. Reuniunea internațională la nivel înalt va avea loc tot la Stockholm+50.
- #OneEarth a fost sloganul Conferinței de la Stockholm din 1972. Cincizeci de ani mai târziu, apelul este încă de actualitate și încă relevant.
- La douăzeci de ani de la Summitul Pământului, Ziua Mondială a Mediului se întoarce la Rio de Janeiro, Brazilia. Tema:
#Green Economy: Does it Include You?
#Economia verde: te include pe tine?
- Organizaţia Naţiunilor Unite descrie economia verde ca fiind o economie care îmbunătăţeşte echitatea socială şi bunăstarea umană, în timp ce reduce semnificativ riscurile de mediu. În expresia sa cea mai simplă, o economie verde poate fi gândită ca una cu emisii reduse de carbon eficientă din punct de vedere a resurselor.
- Găzduită de Mongolia, tema din anul 2013 este :
Think. Eat. Save.
Gândește. Mănâncă. Salvează.
- Campania abordează risipa anuală uriașă și pierderea de alimente și își propune să împuternicească oamenii să facă alegeri informate pentru a reduce impactul ecologic al producției de alimente.
- Tema:
Raise Your Voice Not the Sea Level!
Ridică-ți vocea, nu nivelul mării!
- creează conștientizarea pericolelor cu care se confruntă națiunile insulare din cauza schimbărilor climatice.
- Anul următor, la discuțiile de la Paris privind schimbarile climatice, micile state insulare obțin un acord pentru a urmări un obiectiv ambițios – de a limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 oC.
- Ziua Mondială a Mediului devine virală: găzduită de Milano, Italia, sub tema
Seven Billion People. One Planet. Consume with Care
Șapte miliarde de oameni. O Planetă. Consumă cu grijă
- este cel mai popular subiect de pe Twitter în peste 20 de țări. Peste 500 de videoclipuri despre Ziua Mondială a Mediului sunt postate pe YouTube.
- Ziua este o rampă de lansare pentru
#Wild for Life
#Viață pentru Sălbăticie
- cea mai mare campanie digitală a ONU Mediului și un impuls major pentru a combate vânătoarea ilegală a animalelor sălbatice, la nivel internațional.
- Țara gazdă Angola promite să stopeze comerțul cu fildeș de elefant.
- China, o destinație cheie pentru produsele ilegale ale faunei sălbatice, se angajează ulterior să își închidă piața internă de fildeș.
#I’m with nature
#Împreună cu natura
- este tema Zilei Mondiale a Mediului 2017, care inspiră peste 1.800 de evenimente, de la plantarea de copaci în Mumbai la arderea fildeșului în Angola până la o cursă de alergare prin Parcul Național Iguaçu din Brazilia. În țara gazdă, Canada, prim-ministrul Justin Trudeau se alătură programului ONU pentru Mediu, Erik Solheim, pentru a se conecta cu natura vâslând cu caiace de-a lungul râului Niagara.
- India a găzduit cea de-a 45-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului cu tema:
#Beat Plastic Pollution
#Învingeți poluarea cu plastic
- Peste 6.000 de oameni s-au adunat pe plaja Versova din Mumbai pentru a se alătura lui Afroz Shah, într-o campanie de curățenie a plajei, unde au colectat peste 90.000 kg de plastic. Guvernul indian și-a luat un angajament îndrăzneț de a interzice toate materialele plastice de unică folosință – care reprezintă 70% din deșeurile marine – până în 2022, iar legislatorii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicții până în 2025.
- Tema 2019 a fost
#air pollution
#poluarea aerului
- o urgență globală care provoacă aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an.
- Președintele Xi Jinping a subliniat dorința Chinei, care a găzduit evenimentul, de a-și împărtăși experiența cu alte țări, într-o scrisoare adresată participantilor la reuniune prilejuita de Ziua Mondială a Mediului. Țara și-a lansat, de asemenea, Raportul de îmbunătățire a calității aerului (2013-2018) pentru a prezenta politicile de succes și a reflecta asupra lecțiilor învățate.
- tema Zilei Mondiale a Mediului s-a concentrat pe
#biodiversity – a concern both urgent and existential
#biodiversitate – o preocupare atât urgentă, cât și existențială
- Ziua a fost găzduită de Columbia. Pe fondul distrugerii rapide a habitatelor și a crizei COVID-19 – președintele Iván Duque Márquez a spus că „este momentul să acționăm acum dacă vrem să ne asigurăm prezentul și viitorul”.
- Paisprezece lideri mondiali – inclusiv cei din Columbia, Costa Rica, Finlanda, Franța și Seychelles – au lansat o declarație prin care cer guvernelor din întreaga lume să susțină un nou obiectiv global de a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanul planetei până în 2030.
- Sărbătorită sub tema
#Reimagine. Recreate. Restore.
#Reimaginaţi. Recreaţi. Restabiliţi
- accentul a fost pus pe restaurarea ecosistemelor iar Ziua Mondială a Mediului a fost găzduită de Pakistan.
- De prea mult timp, omenirea exploatează și distruge ecosistemele planetei. La fiecare trei secunde, lumea pierde pădure cât să acopere un teren de fotbal și, în ultimul secol, jumătate din toate zonele umede au fost distruse.
- Aproximativ 50% din recifele de corali au fost deja pierdute și până la 90% ar putea fi pierdute până în 2050, chiar dacă încălzirea globală este limitată la o creștere de 1,5°C.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa
Târgovişte, Calea Ialomiţei, nr. 1